Bitki wolowe w sosie kurkowym

Czy może być piękna smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i jednocześnie nie tak dużo, by kotlet nie był za cienki, inaczej straci na soczystości. Dodatkowo w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby uzyskało odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej liczby kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak używamy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo opaść z grup, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w ogromnej części, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie łatwa w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i łatwo, wtedy nie posiada pozytywniejszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi toż taki trudny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.